Skip to end of metadata
Go to start of metadata

Yhteisöt:

Avoin verkkoyhteisö Facebook

Icon

Facebook soveltuu hyvin opettajien keskinäiseen tiedonvaihtoon tai kodin ja koulun epämuodolliseksi kommunikaatiovälineeksi. Opetuskäytössä rajoitteina toimivat sekä palvelun julkisuus että ikärajoitus.

Opetuskäyttöön soveltuvat suljetut verkkoyhteisöt

Koska Facebookin ikärajat jo estävät 1-6lk oppilaiden kirjautumisen käyttäjäksi, mutta myös yksityisyyteen liittyvät pulmat aiheuttavat haasteita, kannattaa opetusta suunniteltaessa katse kääntää suljettuihin verkkoyhteisöihin.

Edmodo.com (suosituin suljetuista sosiaalisen median alustoista, suomentaminen kesken)

Palvelun kuvaus: "Vuonna 2008 perustettu Edmodo on ilmainen koulujen käyttöön tarkoitettu amerikkalainen verkkosovellus. Saamieni koulutuspyyntöjen perusteella työkalun suosio on kasvussa, joten päätin vihdoin kolme vuotta ensitestien jälkeen ottaa ympäristön koulutusrepertuaariini. Edmodon kasvava suosio ei ole ihme, sillä moni on kaivannut Facebookia muistuttavaa, mutta koulukäyttöön suunniteltua työkalua. Moni kysyy koulukäyttöön soveltuvaa sosiaalisen median alustaa. Ning ja Elgg ovat sitä, Edmodo on sitä varauksin. Mutta Edmodo on ilmainen toisin kuin Ning, ja suoraan paketista käyttöön otettava pilvipalvelu, toisin kuin Elgg. Edmodolle on olemassa myös omat sovelluksensa iOS:lle ja Androidille.

 Edmodo sisältää monia esimerkiksi Facebookista tuttuja elementtejä, höystettynä tehtävä- ja arviointityökaluilla sekä kirjastolla, jonne voi tallentaa niin oppimateriaalia, tehtäviä kuin viestejäkin. Se mahdollistaa myös luokkien tai koulujen välisen toiminnan ja vaikkapa ilmiöpohjaisen oppimisen. Edmodon käyttöliittymäkieleksi voi valita englannin, espanjan, portugalin, saksan, kreikan tai ranskan kielet. Kuulemma suomennosta pohditaan ainakin Viikin Norssilla Helsingissä." (http://miikkasalavuo.fi/2012/08/07/edmodo-verkkoymparisto-opetuskayttoon/)

Eliademy (suomenkielinen ja suomalainen palvelu)

Eliademy tarjoaa käyttöösi helppokäyttöisen ja modernin käyttöliittymän, jossa voit luoda kursseja, selata oppimateriaaleja ja seurata päivityksiä. Tee oma luokkahuone verkkoon kolmella askeleella: Luo kurssi, lisää sisältöä ja kutsu osallistujia. Seuraa päivityksiä ja hallinnoi kursseja samasta paikasta. (https://eliademy.com/)

Kuratointipalvelut eli nettisisältöjen järjestely ja luokittelu

Icon
Huom! Kuratointi on YKSI itsenäisen työskentelyn tehtävistä! KATSO kevyesti lävitse scoop.it ja pearltrees.com palvelut ja VALITSE toinen johon tutustut.

Kuratointipalvelut tarjoavat perinteisiä linkkilistoja hienostuneempia tapoja suodattaa, järjestää ja löytää tietoa. Kuraattorien yhteisöt ovat useista toistensa kanssa risteävien alojen asiantuntijoista koostuvia verkostoja, joka yhteistyössä suodattavat, lajittelevat, ja vinkkaavat toisilleen sisältöjä. Kaikkea sisältöä ei siis tarvitse itse löytää, vaan voit hyödyntää jo ennestään kuratoituja www-sisältöjä.

Tunnettuja kuratoijia:

Olenhan se minäkin jotain kuratoinut: http://www.scoop.it/u/jari-laru

Scoop.it – mainio väline kuratointiin

Alla oleva teksti on suora lainaus Ilkka Olanderin blogikirjoituksesta: http://sometek.fi/ehka-paras-tapa-loytaa-kiinnostavaa-tietoa-kuraattorien-yhteiso-scoop-it/

"Itse pidän Scoop.it:iä tällä hetkellä parhaana välineenä kuratointiin (ks. tuoreet julkaisuni oppiminen 2.0 ja työ 2.0). Tärkein syy tähän on elävä Scoop.it -yhteisö: palvelu on onnistunut houkuttelemaan paljon asiantuntevia ja mielenkiintoisia kuraattoreita. Koulutusteknologian alalla tunnetuimpia suomalaisia palvelussa ovat Timo Ilomäki, Anne Rongas ja Aki Puustinen. Koska sosiaalisen median palvelut elävät niiden yhteisöjen tuottamasta sisällöstä, kuraattoriverkoston laajuus ja laatu lopulta määrittävät, onko palvelu elinkelpoinen vai ei.

Mikä on Scoop.it:n suosion takana? Yksi syy on se, että Scoop.it:llä kuratoidut lehdet ovat visuaalisesti houkuttelevia, näyttävät hyvältä myös mobiililaitteen ruudulta ja käyttöliittymä ja selkeä. Lisäksi palvelu tarjoaa kuraattorille kattavan työkalupaletin: bookmarklet:in avulla voi selaillessaan jakaa minkä tahansa web-sivun, vimpainten avulla voi upottaa Scoop.it -sisällön omalle sivulleen.

Kuraattoreiden verkosto vrt. toimitus

Tärkeimmät ominaisuudet liittyvät kuitenkin yhteistyöhön kuraattorien kesken. Scoop.it:issä on helppoa suositella (”suggest”) löytämäänsä sisältöä muille kuraattoreille ja kierrättää (”rescoop” vrt. retweet) sisältöä muilta omaa aihepiiriä sivuavilta kuraattoreilta. Tässä yhteydessä voidaan puhua ”kuratoidun materiaalin kuratoinnista” – monivaiheisesta inhimilliseen arviointiin perustuvasta verkostomaisesta sisällön suodattamisesta. Scoop.it kehittäjät ovat oivaltaneet, että kuraattorien verkosto (vrt. toimitus) on huomattavasti voimakkaampi kuin yksittäinen kuraattori (vrt. toimittaja)."

Pearltrees.com (advanced)

"Pearltrees on palvelu, johon voit koota kiinnostuksesi kohteita, oppimateriaaleja tai linkkivinkkejä luokiteltuina, käsitekartan muotoon. Voit jakaa muiden kanssa joko "koko kartan", jossa näkyy kaikki "helmet" (pearls), joita olet poiminut helmipuuhusi, tai voit linkittää suoraan yhteen helmeen, jonka haluat tarjota muille. Mikäli päädyt jonkun käyttäjän johonkin yksittäiseen helmeen, pääset nuolta vasemmalle klikkaamalla käyttäjän koko karttaan ja tarjontaan. Kun klikkaat helmeä, se avautuu pop up -ikkunaan, ja sen päältä klikkaamalla pääset alkuperäiseen lähteeseen, esimerkiksi nettisivuille, kuvaan tai dokumenttiin." (https://wiki.uef.fi/pages/viewpage.action?pageId=25755877)

Esimerkkejä:

Tehtävälomakkeet

Icon

Kirjoita oheiseen laatikkoon nimesi ja harjoituskerran numero (esim. Jari Laru - Harjoitus 1). Siitä tulee tehtävälomakkeen otsikko.

  • MukoLuo sivu
  • TeknoLuo sivu
  • Taika Luo sivu
  • LO13A Luo sivu
  • LO13B Luo sivu
  • LO13C Luo sivu