Skip to end of metadata
Go to start of metadata

Pelaamisesta yleisesti
MinecraftEDU

Mikä MinecraftEDU?

Kuvaus on vuodelta 2012 jolloin TeacherGaming esitteli Minecraftin EDUmuunnosta ensimmäisen kerran:

"MinecraftEdu on opetuskäyttösovellus Minecraft-nimisestä pelistä. MinecraftEdu pitää sisällään opetuskäyttöliittymän opettajalle, materiaalipankin ja itse pelisovelluksen. Ajatus on uraa uurtava pelipohjaisen oppimisen saralla, ja laajuus-hinta-suhteessaan ylivoimainen. Toteutusta kehitetään joensuulais-amerikkalaisessa yhteistyössä ja sitä käytetään jo neljällä mantereella. Marraskuun 2011 aikana sovellusta lähti kokeilemaan jo yli 50 koulua ja 80 yksityistä henkilöä. 

Minecraft on hiekkalaatikkopeli, jossa tarkoituksena on erilaisia ja erikokoisia palikoita yhdistelemällä muuttaa luonnonvarainen ympäristö mieleiseksi joko yksin tai porukalla. Pelillä on maailmalla rekisteröityneitä käyttäjiä yli 17,5 miljoonaa (31.11). Pelin alkuperäisestä toteutuksesta vastaa ruotsalainen pelinkehittäjä Mojang. Opetuskäytön kehittäminen on autonominen projekti, jotta se vastaisi parhaiten asiakaskuntansa näkemystä ja pystyisi tuottamaan myös kohdennettua sisältöä. 

Marraskuun lopulla eräältä koululta tullut soitto osoitti, että konseptimme toimii. Useat koulun opettajat olivat käyttööntutustumisen jälkeen alkaneet käyttää MinecraftEdu:a tunneillaan. MinecraftEdu on siis saatu toimimaan autonomisesti kouluissa ilman ulkopuolista ohjausta. Pelipohjaisesta ympäristöstä on tullut osa koulupäivää.

Minecraftin opetussovellutus lähti liikkeelle samanaikaisesti Yhdysvalloissa ja Pohjois-Karjalassa. Viimekeväisten SciFestien jälkeen toiminta fuusioitui ja muodosti yritykseksi nimeltä TeacherGaming LLC, jonka kotipaikka on Joensuu. Kesäkuun 2011 alussa alettiin toteuttaa opettajakäyttöliittymää, jolla kuka tahansa koulussa toimiva voisi parissa minuutissa saada virtuaalisen ympäristön toimimaan luokassaan. 

Minecraftin opetuskäytöstä kiinnostuttiin aluksi sen luontaisesta kyvystä saada oppilaat tekemään yhteistyötä ja ongelmanratkontaa. Yhdysvalloissa tämä riitti jo läpimurtoon koulutuskentällä sikäläisen erilaisen ainerakenteen vuoksi, mutta Suomessa pelin yhteyteen alettiin tuottaa myös dedikoituja ops-sisältöjä. Tällä hetkellä Suomessa peliä käytetään muun muassa matematiikan, kuvaamataidon ja ympäristötiedon opetuksessa alakouluissa, ja se on mukana myös Itä-Suomen yliopiston opettajankoulutuksessa.

Miksi koulussa? Uusi POPS2016

 • Monilukutaito
 • Tieto- ja viestintätekniset taidot
 • Ongelmanratkaisu
 • Vuorovaikutustaidot
 • Yhteisöllisyys
 • Ilmiöpohjaisuus

TEHTÄVÄ:

Tiedekunnan koneille on asennettu MinecraftEDU ohjelmisto, joka on oppilaitosversio lasten - ja nuorten keskuudessa suositusta Minecraft-pelistä."

 1. Tutustu MinecraftEDU:n sivustoon (erityisesti materiaalit): https://minecraftedu.com/resources (VOIT TEHDÄ tämän ennen tai jälkeen pelit, eli jos haluat ensin tutustua välineeseen, aloita kohdasta 2)
 2. käynnistä MinecraftEDU (työpöydän vasen yläkulma)
 3. Valitse käynnistyvästä ohjelmasta edelleen MinecraftEDU
 4. Kirjaudu "multiplayer" sessioon ja alla oleva "server #1" osoite eli 130.231.121.126
 5. Käy läpi pelimuodossa oleva tutoriaali
 6. Olet oppinut Minecradtin perustoiminnot (smile)

Laitoin alla olevan viestin englanninkielisille maisteriopiskelijoille pari päivää sitten:

Dear Minecrafters:

Ok, server(s) are running:

Server #1: tutorial world:
130.231.121.126 (campus area access through eduroam or lan)

Server # design space for wild ideas:
ritchie.org.aalto.fi or 130.233.248.36 (teachers' password: lapsityövoimaa)

You will need to install mcEdu lauhcer (special version of MC). Howver, computers in class 206-7 have Minecraft Edu installed.

Projekteihin liittyvät asiat

käydään läpi projektiryhmittäin suunnitelmia, sovelluksia etc. (developing)

 • No labels